De ambacht van stoelmatten

Stoelmatten is het vlechten van een stoelzitting met een koordachtig materiaal (ronde doorsnede) zoals touw, riet en rotan. De 'koorden' liggen meestal verdeeld in vier vlakken, volledig naast elkaar en vormen een dichte structuur.
Het matten van stoelen is al erg oud, maar niemand weet precies hoe oud. De proces was al bekend bij de Egyptenaren. Restanten hiervan zijn gevonden en gedateerd op circa 4000 jaar voor Chr. De techniek die wij kennen, is waarschijnlijk van Zuid-Amerika en Engeland naar Nederland gekomen.

Stoelenmatten is een oude ambacht die langzamerhand aan het uitsterven is. Vroeger was stoelenmatten meestal een reizend ambacht. De stoelenmatter ging van dorp naar dorp van klant naar klant om stoelen opnieuw te matten.
Omdat het stoelenmatten een tijdrovende bezigheid is en stoelen met een gematte zitting bijna niet meer geproduceerd worden, is het ambacht van stoelenmatter aan het uitsterven. Er zijn nog maar een paar stoelenmatters professioneel actief in Nederland, aangevuld met een aantal hobbyisten.

Er worden verschillende natuurlijke producten gebruikt voor het vlechten, zoals stengels van riet, bies en rotan. In Nederland waren er verschillende biezenboeren die deze grondstof produceerden, maar ook in de Biesbosch groeiden veel biezen. Het is een heel flexibel maar taai materiaal. Het matten met biezen werd voor eenvoudig boerenmeubilair en oude kerkstoelen gebruikt. Hierbij wordt materiaal zodanig gevlochten dat er een dichte structuur ontstaat.

Een andere techniek is webbing. Al in de zeventiende eeuw was dit een populaire vlechttechniek voor stoelen en andere meubels, waarbij er een open structuur volgens een bepaald patroon ontstond. Webben is het met lintvormig materiaal (meestal geschild rotan) in patroon vlechten van een opening. Dit hoeft geen stoelzitting te zijn, maar ook andere 'openingen' kunnen met webbing dichtgemaakt worden. Vaak toegepast met kant-en-klare webbing, bijvoorbeeld bij het afdekken van cv-radiatoren.

Voor vragen, offertes en afspraken zie onze informatie op de contactpagina.