Biezen

Het vlechten van biezen (biesvlechtwerk) is ontstaan in de 17de eeuw. Wat vroeger door elke vrouw des huizes werd uitgeoefend is nu een echte ambacht geworden.
De bies is een sterke, doch zeer buigzame rietsoort die zeer duurzaam is. De meest gebruikte biezen(riet) zijn de zoet en zout water bies. Biezen groeien meestal in de rivier delta, waarvan die in Nederland inmiddels tot beschermt natuurgebied behoren. Hierdoor neemt de beschikbaarheid van Nederlandse bies af. De zoetwaterbiezen worden nu nog speciaal gekweekt in de Kop van Overijssel en in de Biesbosch, een streek die zelfs vernoemd is naar de bies. Doordat de rivierdelta’s tegenwoordig steeds vaker een beschermd natuurgebied zijn neemt de beschikbaarheid van bies af. De zout water biezen worden meestal geïmporteerd uit Duitsland, Polen of Portugal. Deze biezen zijn geler van kleur en vanwege deze kleur vaak beter geschikt voor antieke stoelen.

Techniek

Een stoelmat wordt gemaakt door 2 of 3 biezen strak in elkaar te draaien in koorden van gelijke dikte. Om te voorkomen dat de stengels breken tijdens het ineendraaien worden ze vooraf opnieuw bevochtigd.
Met het koord wordt vervolgens een strak vlechtwerk in patroon gemaakt. De koorden liggen daarbij dicht naast elkaar en vormen daardoor een gesloten oppervlak met veel draagvermogen.
De selectie van goede biezen en vakkundige handen maken het Hollandse stoelenvlechten tot een kunst.

Onderhoud

Biezen garanderen jarenlang plezier en vragen weinig onderhoud. Wekelijks droog afstoffen en één keer per maand reinigen met een vochtige doek (water met een beetje zout erin) volstaat.

Biezen zittingen dienen tevens beschermd te worden tegen uitdrogen, door ze regelmatig te besprenkelen met water met behulp van een plantenspuit. Voorkom beschadiging van de laklaag van het houtwerk door de zitting voor het bevochtigen uit de stoel te nemen of het hout eromheen direct af te drogen.

Voor vragen, offertes en afspraken zie onze informatie op de contactpagina.