Riet / Rotan / Webbing

Rotan is een materiaal dat afkomstig is van de rotanpalm (Calamus rotang), een klimplant die voornamelijk op Java en Borneo en andere streken van Azië en Afrika groeit. Er zijn heel wat verschillende typen rotan.

Van de geoogste stengels worden door vlechttechnieken manden en meubelen gemaakt. Rotanmeubelen zijn bij tijd en wijle populair en dienen bijvoorbeeld als tuinmeubelen, of meubelen in een serre.
De kern van de stengels, die in tegenstelling tot bamboe vol is, wordt ook versneden in slierten van verschillende diktematen en heet dan (pit)riet.
De hardere buitenlaag, de schors van de rotanstengels, snijdt men in verschillende breedtematen om wikkelingen, bindingen en vlechtwerk (onder andere stoelzittingen) mee te maken. Het wordt soms ook stoelenriet genoemd. Ook de bekende gaatjesmatten met honingraatprofiel zijn samengesteld uit rotanband.

Techniek

Voor het vlechten van stoelzittingen (ook webbing genoemd) wordt gebruik gemaakt van dunne strookjes rotan die door bestaande gaatjes in het stoelframe gevlochten worden.De afstand van de gaatjes onderling maakt de maat van de gaatjes in het vlechtwerk zelf.
Door het verweven van dun vlechtband ontstaat een soort honingraatmotief in de stoelzitting hetgeen een sterk en decoratief resultaat geeft. Het stoelmatten is hierdoor volledig handwerk; door het opnieuw op traditionele wijze vernieuwen van de stoelmat behoudt de stoel zijn originele waarde.

Onderhoud

Rotan meubelen zijn kwetsbaarder dan massief houten meubelen, maar vragen weinig onderhoud. Wekelijks droog afstoffen en één keer per maand reinigen met een vochtige doek, volstaat. Rotanmeubelen verkleuren gemakkelijk. We plaatsen ze daarom niet in het zonlicht of in de nabijheid van een warmtebron.

De webbing stoelzittingen rekken enigszins uit om de spanning als er iemand op zit op te vangen. Na enige maanden kan de webbing licht doorzakken. U herstelt de oorspronkelijke spankracht door de webbing met warm water en een spons nat te maken (liefst aan de onderkant waar geen glanzende schil van het rotanriet zit) en het een nacht langzaam te laten drogen.

Voor vragen, offertes en afspraken zie onze informatie op de contactpagina.